گزارش اولین حضور ایران در جشنواره بین المللی آخرهفته های جهان Weekends du Monde2012

جشنواره آخرهفته های جهان هر ساله در ماه ژوئیه و در پارک Jean Drapeau شهر مونترال برگزار می گردد. بیش از چهل کشور دنیا با حضور در این جشنواره و ارائه انواع صنایع دستی، لباس های محلی، موسیقی سنتی و همچنین غذاها و نوشیدنی های بومی خود، انواع هنرهای ملی خود را در معرض دید بازید کنندگان قرارمی دهند.

به گفته مسئولین فستیوال، در سال گذشته بیش از صد و پنجاه هزار نفر از سرتاسر دنیا در این فستیوال شرکت نموده و از غرفه های آن بازدید نمودند. تعداد بازدید کنندگان از این جشنواره که در سال جاری در روزهای 7 و 14 ژوئیه برگزار شد، با افزایش قابل ملاحظه به حدود دویست هزار نفر بالغ گردید.

کانون فرهنگی نور بر اساس رسالت خویش در راستای افزایش همبستگی ایرانیان مقیم مونترال و تقویت هویت وغرور ملی آنان تصمیم به برپایی غرفه ایران در این جشنواره بین المللی گرفت تا از این طریق وبا استفاده از بخشی ازظرفیت های فوق العاده موجود در هنر و فرهنگ ایران زمین و نیز با بهره گیری ازانگیزه، اراده و توان ایرانیان مقیم خارج کشور به عنوان سفیران این مرز و بوم، گامی در راه معرفی صحیح و شایسته ایران به مردم دیگر کشورها و زدودن غبارهای ناشی از عداوت دشمنان آن بردارد. یادآوری می نماید که حضور ایران در این جشنواره برای نخستین بار از زمان راه اندازی این جشنواره صورت گرفته است.

به همین منظور، این کانون ضمن دعوت همگانی از همه هموطنان برای مشارکت در این رخداد فرهنگی ( از طریق رسانه های ارتباط جمعی ) و تأمین سرمایه لازم، نسبت به انعقاد قرارداد با کمیته برگزاری فستیوال )شهرداری مونترال) و کرایه غرفه اقدام نموده و تشکیل یک گروه اجرایی از ایرانیان علاقه مند برای فراهم نمودن مقدمات کار و برنامه ریزی برپایی غرفه ها را آغاز نمود.

مراحل انجام این پروژه از ابتدا تا انتها شامل موارد زیر بوده است :

1. ثبت نام و کرایه غرفه

پس از تکمیل و ارسال فرم درخواست کرایه غرفه و ملاقات حضوری با دو تن از اعضای کمیته برگزاری جشنواره در پارک Jean Drapeau ، درخواست کانون فرهنگی نور برای برپایی غرفه ایران شامل دو غرفه هنری و یک غرفه آشپزی مورد موافقت آنان قرار گرفت.

2. تشکیل کارگروه اجرایی و فراخوان مشارکت

برنامه ریزی و انجام امور مربوط به تأمین اقلام مورد نیاز واداره غرفه ها با تشکیل هسته مرکزی متشکل از ایرانیان علاقه مند و داوطلب آغاز گردید. اولین اقدام هسته مذکور، اطلاع رسانی به جامعه ایرانیان مقیم مونترال ودعوت از آنان برای مشارکت در این کارگروه بود. فراخوان مذکور از طریق درج آگهی و اعلام دررسانه های ارتباط جمعی (مجلات ایرانی، وب سایت کانون و شبکه های اجتماعی مجازی مانند فیس بوک) و چاپ و توزیع پوستردر محل های خرید و گذر ایرانیان صورت گرفت. تعداد دیگری از ایرانیان علاقه مند به کارگروه اجرایی پیوسته و در جلسات آن که به صورت هفتگی برگزار می گردید، شرکت نمودند. کلیه برنامه ریزی ها در خصوص تأمین مقدمات کار و اتخاذ تصمیمات اجرایی مربوط به نحوه اداره غرفه ها و پی گیری امورمحوله در این کارگروه صورت می پذیرفت.

3. تأمین صنایع دستی برای غرفه فرهنگی هنری

با توافق صورت گرفته با یکی از فروشگاه های بزرگ صنایع دستی در شهر تورنتو، اقلام متنوعی از جمله ظروف و قطعات مینا، خاتم، ترمه، قلمکار و جواهرآلات سنتی در دو نوبت از این فروشگاه خریداری شد. پاره ای دیگر از صنایع دستی نیز با همکاری فروشگاه واقع در شهر مونترال بصورت امانی تأمین گردید.اقلام دیگری از صنایع دستی نیز توسط خانواده های مقیم مونترال به صورت امانت برای نمایش در غرفه در اختیارکانون قرار گرفت.

4. دعوت از صاحبان مشاغل وهنرمندان ایرانی

کارگروه اجرایی در راستای معرفی گوشه ای از گنجینه هنر ایرانی، اقدام به دعوت از تعدادی از هنرمندان ایرانی مقیم مونترال و شهرهای نزدیک به آن برای حضور در غرفه و هنرنمایی در پیش چشم هزاران مشتاق و علاقه مند هنر ناب ایرانی نمود. دعوت از صاحبان مشاغل ایرانی مونترال برای همکاری و مشارکت در غرفه نیز در دستور کار قرار گرفت.

5. تعیین اقلام غذایی قابل عرضه

براساس هدفگذاری انجام شده، تصمیم برآن گرفته شد که حتی المقدور اقلام اصیل ایرانی برای پذیرایی بازدید کنندگان در نظر گرفته شود. همچنین دقت لازم بعمل آمد تا در انتخاب اقلام به ذائقه بازدیدکنندگان نیز توجه شود. بر همین مبنا برخی از مواد غذایی که در روز اول با استقبال بیشتر مخاطبان روبرو شده بود، در روزهای بعد نیز به عنوان اقلام اصلی غرفه عرضه شد و مواد غذایی کم استقبال، با موارد دیگرجایگزین شد. در جهت تأمین تجهیزات مورد نیاز برای پخت غذا، سرد نگه داشتن برخی مواد غذایی و یا آماده سازی آنها (مانند اجاق گازی، زغال چوب، یخچال، فریزر، کلمن، ظروف یک بار مصرف و...) درمحل غرفه نیز تلاش وافری صورت گرفت. از کلیه بازدید کنندگان در بدو مراجعه آنان به غرفه ها با نمونه اغذیه، شیرینی جات ( گز، سوهان، بامیه و غیره) و نوشیدنیها (شربت سکنجبین، آب لیمو، خاکشیرایرانی) پذیرایی گردید.

6. برپایی و اداره غرفه ها در مدت برگزاری فستیوال

الف) غرفه فرهنگی - هنری: در این غرفه انواع صنایع دستی بخصوص ظروف میناکاری که در قفسه های شیشه ای قرار داده شده بود توجه هرعابری را به خود جلب می کرد. کمتر رهگذری بود که با تلاقی نگاهش با این جلوه های هنر و خلاقیت ایرانیان، لحظه ای از سرعت قدمهای خویش نکاهد و با حیرت به آنها نگاه نکند.

همچنین انواع قطعات خاتم کاری، ترمه، رومیزی های قلمکار، شال و روسری های منقش، قطعات معرق، تعدادی گلیم و لباس های محلی و نیز جواهرآلات سنتی در این غرفه در معرض نمایش گذاشته شده بود. تعدادی پوستر از جاذبه های توریستی ایران نیز در دیواره های بیرونی غرفه نصب شده بود. گرچه زیبایی و ظرافت اقلام صنایع دستی عامل اصلی جلب توجه گسترده بازدیدکنندگان بود، ولی آنان به ندرت برای خرید اقلام صنایع دستی اقدام می نمودند که علت آن را می توان درقیمت بالای اغلب صنایع دستی موجود در غرفه مانند ظروف میناکاری یا قطعات خاتم جستجو کرد.

همچنین ساعات خاصی از طول روز به اجرای موسیقی سنتی ایرانی در کنار غرفه ایران و در فضای باز اختصاص داشت که علاقه مندان زیادی را به خود جذب می کرد. نوازندگان در این مدت به اجرای تک نوازی و همنوازی با سنتور، تار، سه تار و تنبک پرداختند.

در روز آخر فستیوال نیز حضور و هنر نمایی یکی از بانوان ایرانی در حالی که لباس بسیار زیبای محلی به تن داشت و ساز چنگ می نواخت، باعث جلب توجه تعداد زیادی از بازدیدکنندگان جشنواره و تجمع آنان در محل غرفه گردید.

حضور خطاط ایرانی در این برنامه که نام افراد و یا قطعات برگزیده ای از اشعار پارسی را با خط زیبای نستعلیق بر روی برگه می نوشت و به عنوان یادبود به آنها تقدیم می کرد، خود بر جذابیت های غرفه افزوده بود.

ب) غرفه آشپزی و مواد غذایی: در این غرفه که یکی از پربازدیدکنندگان غرفه های فستیوال امسال بود، کام بازدیدکنندگان با انواع غذاها، دسر ها، شیرینی ها و نوشیدنی های ایرانی از جمله ساندویچ کباب و جوجه، میرزاقاسمی، آش داغ، بستنی زعفرانی، شربت سکنجبین، شربت لیمو و شربت خاکشیر شیرین می گردید.

برخی دیگر از مواد غذایی و شیرینی های خانگی ایرانی که به طور جداگانه روی یک میز در کنار غرفه قرار داده شده بود نیز با استقبال زیادی مواجه شده بود. تعدادی از خوراکی ها مانند زعفران ایرانی، سوهان، گز و شیرینی های نخودچی و کره ای (زبان) از فروشگاه های ایرانی مونترال خریداری شده بود و اقلام دیگر توسط بانوان ایرانی در منزل تهیه شده و به محل غرفه آورده شده بود.

در این غرفه نیز بیش از ده نفر از ایرانیان داوطلب ساعت های طولانی در امور مختلف مانند پخت آش، کباب و جوجه، فروش و تحویل انواع غذا، دسر و شیرینی به مشتری و ارائه توضیحات درباره مواد تشکیل دهنده هرغذا، آماده سازی شربت آب لیمو و دیگر نوشیدنی ها و... مشغول کار وتلاش بودند.

 

با توجه به برگزاری جشنواره در طول چهار روز و از ساعت 11 ظهر تا 12 شب، کادر اجرایی غرفه ها هر روز از صبح زود کار دکوراسیون غرفه ها و آماده سازی مواد غذایی را شروع کرده و در پایان هر روز نیز تا نیمه شب مشغول نظافت غرفه ها و جمع آوری کلیه وسائل و انتقال آن بودند. گرما ورطوبت هوا در مدت برگزاری جشنواره گاهی آنچنان شدت می گرفت که ادامه کار در غرفه ها وارائه خدمات به بازدیدکنندگان طاقت فرسا می گردید. با این شرایط و با وجود مراجعین بسیار در طول روز هیچ گاه لبخند ازچهره غرفه داران محو نشد و همگی با عشق و علاقه به فرهنگ و هنر ایران، در عین خستگی، با کمال ادب وخوشرویی از بازدیدکنندگان استقبال می کردند.

 

در پایان در حالی که همه داوطلبین از مشارکت در برپایی نخستین غرفه فرهنگ و هنر ایران در سالیان متمادی برگزاری این جشنواره، خوشنود بودند، تمامی وسائل و اقلام امانتی با دقت ویژه ای جمع آوری و به صاحبان اصلی آنها بازگردانده شد. مسئولین برگزاری فستیوال نیز از حضور موفق و پررنگ غرفه ایران رضایت کامل داشته و برای حضور دوباره ایرانی ها در فستیوال سال آینده ابراز امیدواری و تمایل کردند.

 

و اما ... حضور درخشان غرفه ایرانی در جشنواره آخر هفته های جهان 2012 ، که راه را برای حضور دوباره جامعه ایرانی در فستیوال سال آینده و دیگر رخدادهای فرهنگی گشود، حاصل تلاش و کوشش خالصانه تعدادی از هموطنان ایرانی مقیم مونترال بود که دوست نداشتند جای فرهنگ و هنر ایرانی در این فستیوال بین المللی خالی باشد و این رخداد فرهنگی را فرصتی مغتنم برای معرفی صحیح ایران اسلامی و نشان دادن جلوه های زیبایی از گنجینه فرهنگ و هنر ایرانیان به مردم جهان می دانستند. آنانی که بدون هیچ چشمداشتی از هفته ها پیش برنامه ریزی برای برپایی غرفه ها را آغاز کرده و بعضاً دست از کار و درس کشیدند تا نقشی در این حرکت فرهنگی داشته باشند.

آری، غرفه ایران، میعادگاه همه ایرانی های عاشق ایران و فرهنگ و هنر آن بود که با وجود کیلومترها دوری از میهن خود، نه تنها هویت ملی خود و فرهنگ سرزمین مادری خود را از یاد نبرده اند بلکه برای ترویج و شناساندن آن به جهانیان از هیچ کوششی دریغ نکرده و خود را وامدار ملت شریف ایران و فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی آن می دانند.


لینک های مرتبط :

1- گزارش مجله هفته درباره حضورغرفه ایران در فستیوال
2- گزارش تصویری از غرفه ایران هفته اول
3- گزارش تصویری از غرفه ایران هفته دوم